Witaj Zaloguj się
Ksylitol, cukier z Natury, znany również pod nazwą cukru brzozowego, to niezwykle cenna alternatywa dla osób spożywających zwykły cukier.
Nowy
Ten naturalny słodzik staje się coraz częściej używany i polecany zarówno przez dietetyków, jak i lekarzy. Jego smak jest zbliżony do zwykłego cukru, jednakże dzięki swojej budowie jest o blisko połowę mniej kaloryczny i lepiej przyswajalny. Ponadto dzięki swoim właściwościom wpływa na mikroflorę bakteryjną występującą w organizmie. Ksylitol może być z powodzeniem stosowany jako zamiennik cukru.
Jego zalety i działania zostały udowodnione dokładnymi badaniami, w których wykazano, że:
- ksylitol nie fermentuje w przewodzie pokarmowym
- posiada indeks glikemiczny 10-krotnie niższy od sacharozy
- ma o 45% mniej kalorii niż buraczany
- redukuje wydzielanie insuliny (przeciwdziała otyłości i procesowi starzenia)
- poprawia przyswajanie wapnia
- wspomaga usuwanie wolnych rodników
- ogranicza rozwój pleśni, drożdżaków, zapobiega szkodliwym bakteriom jelit (podnosi odporność organizmu)
- nie przyczynia się do psucia szkliwa i zębów
- utrzymuje pH w jamie ustnej na właściwym poziomie
Na razie nie dodano żadnej recenzji.