Skontaktuj się z nami: 531 121 022

Jak dawkować gorzkie pestki moreli?

Pestki gorzkiej moreli, które w wyglądzie przypominają migdały pochodzą z drzewa morelowego, a dokładnie jego dzikich odmian. Warto wiedzieć, że to właśnie one dostarczają do organizmu mnóstwo minerałów - przede wszystkim magnez, witaminę B17 oraz witaminę B15.

Jaki wpływ na organizm mają zawarte w nich składniki?

W starożytności w Egipcie czy Chinach pestki moreli stosowane były przy problemach z wysokim ciśnieniem, niestrawnością, schorzeniach stawów czy problemach oddechowych. Dzisiaj natomiast wyróżnia się w nich przede wszystkim witaminę B17, która być może jest skuteczna w walce z rakiem, jednak nie ma co do tego 100% pewności. Dodatkowo w pestkach gorzkich moreli znajdziemy również witaminę B15 (innymi słowy kwas pangamowy lub antyoksydant), jaki posiada działanie pobudzające fizycznie i psychicznie. Nie można zapomnieć również o związkach mineralnych, które korzystanie oddziałują na zdrowie i samopoczucie. Jeśli chcemy poprawić stan swojego zdrowia to warto zastosować pestki moreli dawkowanie ich natomiast nie może być swobodne. W celu otrzymania zadowalających efektów należy przestrzegać zaleceń.

Pestki moreli – dawkowanie

Jeśli chcesz dostrzec jakieś zmiany to musisz wiedzieć jak pestki moreli dawkować, aby przyniosły efekty, których oczekujesz. Ilość spożywanych przez nas pestek moreli powinna być uzależniona od szeregu czynników, a do najważniejszych możemy zaliczyć masę ciała. Prawdopodobnie najbardziej optymalne jest spożywanie jednej pestki moreli na 4,5 kg masy ciała. Co daje proste przeliczenie, że osoba ważąca przykładowo 90 kg może na dzień zjeść maksymalnie 20 pestek moreli. W innych źródłach można natomiast znaleźć informację, żeby pestki z moreli dawkować tak, aby na dzień nie przekroczyć 4 pestek. Każdy na pewno znajdzie złoty środek dla siebie, jednakże trzeba mieć na uwadze fakt, że minimalna ilość spożywanych przez nas pestek nie powinna być mniejsza, niż 1-2 pestki, natomiast spożywanie przeszło 30 pestek moreli gorzkiej może mieć negatywne skutki zdrowotne, albowiem W ich skład wchodzi kwas pruski, który nie może być dostarczany w zbyt dużych ilościach do organizmu. 

 

Pestki moreli – jak włączyć je do swojej diety

Jeśli chcemy włączyć do codziennej diety gorzkie pestki moreli dawkowanie ich powinno być zgodne z zaprezentowanym powyżej. Niestety dla niektórych osób ich gorzki smak i aromat nie jest do przetrawienia na surowo (choć w takiej formie mają najwięcej właściwości prozdrowotnych), dlatego warto wziąć pod uwagę możliwość ich ugotowania lub dodania do ulubionych potraw – sprawdzą się w zupie, warzywach oraz soku owocowym, jednak w takiej formie utracą nieco swoich właściwości, dlatego należy przemyśleć czy nie lepiej przemóc się i zjeść kilka surowych pestek gorzkiej morel